Marken

De senaste 60 åren har markerna förändrats radikalt, långsamt har hagarna växt igen. Detta är inget man tänker på till vardags, men tittar man på flygfoton så ser man vilken enorm skillnad det har blivit.

Här krävs krafttag. Men det finns potential, det kan finnas fröbankar och vilande växter kvar som bara vill ha mer ljus. När de sista fast boende flyttade där ifrån på 60-talet upphörde betet för att sedan upptas igen på slutet av 90-talet när grannen skaffade kor och stängslade med elstängsel.

På artportalen har jag försökt dela upp fastigheten i olika lokaler beroende på deras beskaffenhet.

I stort består fastigheten av en 6-kantig form med tre åkrar, en stor i väster, en mindre i sydöst och en som bara fungerar som betesmark i norr. Östra och norra delen består mest av barrskog. Den östra har ett par stora tallar som stått kvar sedan det var betesmark, resterande har vuxit upp sedan 60-talet. Det finns 2st dammar som båda torkar ut på slutet av säsongen.
2022 hade jag som tidigare berättats i bloggen besök av 2 biologer som rekommenderade att öppna upp mer söder om dammen för att släppa in mer ljus. Vilket jag gjorde vintern efter.

I övrigt domineras landskapet av hasselhagar, björk, asp, tall och gran. En och annan ek har grott efter att mormor och morfar planterade var sin ek framför huset på 60-talet.

På 70-talet lyckades både jag som 5 åring och lite senare min far skapa ganska förödande gräsbränder, som dock hjälpte till att hålla marken lite öppen.

Tvärsöver fastigheten går även en kraftledning, kommer in från nordväst och ut i söder. Den har också hjälpt till att dessa delar har hållit sig ganska öppna.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*