2019 började som många vet, katastrofalt!
Natten till den 2 Januari drog Alfrida över framförallt Uppland och Upplandskusten.
Nötterhagen med närmsta grannar var strömlösa i 6 dygn, vi är ju inte permanenta, men grannarna är.
De hade bjudit upp oss på middag den 2 januari och vi försökte nå dem med halvdant resultat, på den ytterst dåliga mobiltäckningen fick vi höra om massor av nedblåsta träd och strömlöst. Oavsett om det blev middag eller ej så bestämde vi oss för att åka upp för att kolla läget.
Vägen upp till Almunge visade inte så mycket spår av stormen, men den var nordlig och vägen gick i syd-nordlig riktning. När vi sen vek av österut började man se vindfällen, på vissa håll var det stora brötar som låg huller om buller med telefon- och elledningar.
Vår lokala väg är ca 4 km och och kanske 3 av dem gr igenom skog, men det tog grannarna, 3 man med motorsåg, 2 tonårsgrabbar och en traktor 2 arbetsdagar att göra dessa 3 km körbara igen, eller nästan, för med 100 m kvar låg det träd över 10kV ledningarna som de inte kunde ta ner.
På Nötterhagen hade vi ca 45 vindfällen, på 7 ha, varav det mesta är hagmark!
Uppskattningsvis kan det vara så mycket som 20-25% av skogen som blåst ner eller skadats så pass att den måste fällas och transporteras ut i alla fall i närområdet.
35% av träden på Nötterhagen låg så illa att jag saknade kunskap att ta hand om dem säkert, utan överlät det till det inhyrda avverkningsföretaget som hjälpte grannarna som har betydligt mer skog.
Men resterande träd beslöt jag att ta hand om själv då jag inte ville ha in stora skördare och skotare i de känsliga hag- och ängsmarkerna.
Vi stannade hos Grannarna på Täppan på middag, lämnade vatten, ljus, savetter etc som vi hade i vår stuga.
Åkte upp den 5/1 igen och började rensa, började rensa infart och gårdsplan.
Inga byggnader var skadade, men både vedkap och vedklyv var ironiskt nog krossade under ett träd.
Traktor och elledning klarade sig med någon meter när.
Stannade till den 7/1 och fick lite erfarenhet att klara sig utan ström. Det är vattnet som är ett stort aber, speciellt när grundvattnet står så lågt efter sommarens torka.
När jag väl tinat upp brunnslocket till den grävda brunnen var det bara en 1/2 m med vatten, normalt brukar vattnet stå 1,5m högre.
Köpte en liten 12V pump som jag inte fick tillfälle att prova, tänkte man kunde sänka ner den i borrhålet.
Vinter- och vårbesöken bestod av mest skogsarbete.
Med så mycket timmer, men för lite att det skulle vara värt att sälja beställde jag ett sågverk från Logosol, solosågen på deras 30 års jubileumsrea, jag hade ju ändå spanat på det i 20 år och fått mängder av information och reklam genom åren.
Första veckan i maj var jag ledig för vårfix. Samlade ihop virket med hjälp av grannens skogskärra. Sågade upp det vartefter och började bygga på en altan som arbetsyta framför bihuset.
Försommaren och inledningen av sommaren bestod helgerna av möhippa, marathonsupport, konserter, födelsedagar, svensexa, bröllop och dödsfall, stor glädje och djup sorg och mycket kärlek, men ingen tid för Nötterhagen.
När semestern slutligen startade kunde vi få till 9-10 dagar, då bin, slåtter och altanbygge stod i fokus.
Lämna ett svar