Blir inte mycket inlägg, då den mesta av min ”digitala tid” för närvarande går åt att sätta ihop filmer som beskriver mitt arbete i bigården.
Jag har blivit en riktig ”Youtuber”, kan nog inte skryta med att vara influenser. På tok för få tittare för det.
April var enligt SMHI faktiskt kallare än normalt. Märktes även här.
Grävlingen hade försökt att gräva in sig under Stora huset, gudskelov fick hen ge upp.
Jag har själv samlat en hel del ris från hagen, en del fick bli ved.
9 april var Loke och hans syssling My uppe och hämtade Fias köksmöbler från ladan. Loke har fixat eget boende och behövde möbler.
12 april så passade jag på att elda fjolårsgräs runt trädgården, dagen efter fagade jag ris från slåtterängen. Här i tiden ringde min bror och frågade om jag hade ved, hans fysiska hälsa begränsade honom nu till att fixa egen ved. Jag lovade bort 2/3 av det jag fixat förra vintern och insåg att jag behövde fixa mer för att klara ett års behov framåt.
21 april var det minusgrader och snöfall, men jag var ut i hagen och samlade ris, grenar och annat jox. Detta hindrar korna från att komma åt att beta överallt. Biologerna från Riksmuseet rekommenderade mig att få bort sådant.
Efter att ha förlorat nästan ett lass ris som sopades av under en av hasselbuskarna gick jag lös på även den med motorsågen.
Inne i maj började värmen komma på allvar. 1 maj var det dags att faga ängen på löv som nu torkat upp tillräckligt för att släppa från marken.
Det var ovanligt mycket kameleontskålar på ängen, tydligen var de extra vanliga i hela landet.
4 maj började gullvivorna så smått att börja blomma, för att sen ha kommit igång ordentligt kring den 10’e.
Försökte leta ödlor i dammen, men hittade ”bara” den lilla vattensalamandern. Grannen hade dock hittat en större vattensalamander i sin pool som han flyttade ut i diket.
Kring den 21’a stod äppelträden i full blom och mina planetarde lönn och ask hade klarat vintern, det hade också myggen gjort, de var mycket talrika nu.
Ett par dagar senare såg jag spår av en älg nere vid bigården, troligtvis en fjolåring, med tanke på de små spåren.
Den 25 maj, i tryckande hetta, hämtade jag en pall med enkupigt tegel från Tomtas gamla hönshus som skulle rivas. Lånade grannens traktor med skopa och lastade sen ner i den, för att föööörsiktigt köra hem det. Allt höll 🙂
Passade på att försöka byta några tegelpannor på vår lada när jag var i farten. Men det är inget enmansjobb, fan om man skulle ramla ner…
På kvällen sen såg jag och grannen en magnifik Makaonfjäril som förlustade sig på hans syrenblommor. Enastående fjäril.
I början av maj, precis i lövsprickningen fällde jag ett gäng björkar nere i hagen, bland de fossila åkrarna.
Meningen var att syrafälla dem, dvs man låter bladen dra ur vätskan ur trädet. När bladen sen vissnat är det dags att ta hand om det, men innan dess får de ligga okvistade.
9 juni var det dags att ta hand om dem, tur man har egen traktor och att man kan låna grannens med skogskärra.
Denna vår och försommar har jag försökt att uppleva mer än tidigare år. Bland annat genom att uppmärksamma den biologiska mångfalden runt om oss, den som nu är så hotad.
Jag har hittills i år artbestämt 151 olika arter.
https://artportalen.se/ViewSighting/SharedSearch?storedSearchId=18788&identifier=C1035FE0
Bland annat 19 olika fjärilsarter och då har jag missat citron- och nässelfjärilen 🙂
Den 25 juni slog jag av lite nere i hagen innan korna skulle komma, en vecka senare fortsatte jag.
Lämna ett svar