I höstas mötte jag en bekant på trakten och vi började prata om liar och slåtterängar, dock var det under mycket tråkiga omständigheter, så vi kunde inte fortsätta vårt samtal.
Insåg då att jag inte skapat något inlägg om detta, fast jag i flera år nu har slagit med lie på Nötterhagen.
Jag började som de flesta med en röjsåg, först med lina, men när jag läst om hur illa linan skadar gräset provade jag med gräsklinga och sen slåtterbalk.
Men när jag meckat i förtvivlan med slåtterbalken ledsnade jag och kontaktade Slåttergubben i Linköping om råd för inköp av en lie.
Historiskt har Sverige haft mycket god kvalité på stålet och vi har tillverkat utmärkta slipliar, men med åren har kunskapen om hur man tillverkar orv och slipar liar gått ur tiden.
Men nere på kontinenten har man haft sämre kvalité på stålet och använt en annan teknik, man har kallsmidit eggen vass i stället för att slipa den.
Denna teknik har nu blivit populär även i Sverige då det finns importörer av utrustning samt att man lättare kan skärpa lien i fält för de entreprenörer som arbetar som proffs med lieslåtter.
Man brukar kalla tekniken för knackning och liarna för knacklie.
Den som försökt slå med en lie från bahaus med stålorv tröttnar rätt fort, men när man får en sån här i sin hand öppnar sig en ny värld.
Tveksam till att det är jobbigare att slå en äng för hand än att använda röjsåg, utrustningen är lättare, du behöver inga skyddskläder eller visir, kan praktiskt taget gå i badbyxor och barfota.
Den låter ingenting och stör inga familjemedlemmar eller grannar.
Det är klart att bladet behöver brynas i tid och otid och kör du eggen i en sten kan det behövas läggas mer tid med att åtgärda skadan, men jämfört med att slipa klingor, tanka och framförallt släpa på skyddsutrustning och hörselskydd i sommarvärmen väger upp eventuella nackdelar.
Har satt ihop två små filmer som visar knack-tekniken med knackgigg och bryning, samt en som visar själva lieslåttern.
Tyvärr var jag så allmänt trött föregående säsong på grund av utmattningssyndromen att jag inte pallade att slå min äng.
Men tillväxten hade varit låg och senaste regnen hade inte triggat igång den så mycket så gräset blev aldrig så högt, så jag släppte på korna för bete direkt.
Däremot slog jag en del runt huset i trädgården, tyvärr var det en del som jag inte orkade ta upp, så jag hoppas på bra väder i vår för att elda upp fjolårsgräs.
Men tidigare år har jag ”slåttrat” med gott resultat. Kan vara anledningen att det plötsligt dök upp en krollilja, vilket för tankarna till höstens hjärtslitande begravning där en av psalmerna var 798; Som liljan på sin äng.
Saken är den att vi begravt ett antal husdjur på just denna plats och jag vet inte med mig att någon skulle planterat den här liljan just här….
Lämna ett svar